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Syllabus by the Comumittee:

The payment of expenses for meals and other food and
beverages does not accrue toward the $100 threshold found in R.C.
102.02({AX9) where all members of the General Assembly or all
members of one House of the General Assembly have been invited
10 a dinner, party, or other similar function.

Jurisdiction and Question Presented

Pursuant to sections 101.34 and 102.08 of the Revised Code that direct the Joint.

Legislative Ethics Committee to act as an advisory body to the members and employees of the
General Assernbly on questions relating to ethics, conflicts of interest, and financial disclosure,
the Joint Legislative Ethics Committee advises the members and employees of the Geperal
Assembly on the following question: Does a meal or other foed and beverage consumed at a
dinner, party, or other similar function to which all members of the General Assembly or all
members of one House are invited accrue toward the $100 threshold found in R.C. 102.02(AX9)?
Background

Pursuant to R.C. 102.02(AX%), a member or staff member of the General
Assembly is required to disclose the source of payment of expenses for meals and other food and
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beverages that are incurred in connection with the member's official duties and that exceed one
hundred dollars, aggregated per calendar year. R.C. 102.02(A)(9) provides:

Except as otherwise provided in section 102.022 [102.02.2] of
the Ravised Code, identification of the source of payment of
expenses for meals and other food and beverages, other than
for meals and other food and beverages provided at a meating
at which the person participated in a panel, seminar, or
speaking engagement or at a meeting or convention of a
national or state organization to which either house of the
general assembly, any [egislative agency, a state institution of
higher education as defined in section 3345.031 [3345.03.1] of
the Revised Code, any other state agency, or any political
subdivision or any office or agency of a political subdivision
pays membership dues, that are incurred in connection with the
person's official duties and that exceed one hundred dollars

agpregated per calendar year;

Related to this language, are the provisions found in R.C. 101,73 and R.C. 102.031. R.C.
101,73(D) provides:

* b

No portion of the amount of an expenditure for a
dinner, party, or other function sponsored by an employer or
legislative agent need be attributed to, or counted toward the
amount for, a reporting period specified in division (BX2) or
(3) of this section if the sponsor has invited to the function all
the members of either of the following:

(1) The general assembly;
(2) Either house of the general assembly.

However, the amount spent for such function and its
date and purpose shall be reported separately on the statement
required to be filed under this section and the amount spent for
the function shall be added with other expenditures for the
purpose of determining the total amount of expenditures
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reported in the statement under division (BX1) or (C) of this
section.

R.C. 102.031(CW2) reads as follows:

(C) No member of the general assembly shall
knowingly accept any of the following from a legislative agent:

-

(2) More than seventy-five dollars aggrepated per
calendar year as payment for meals and other food and
beverages, other than for those meals and other food and
beverages provided to the member at 8 meeting at which the

member participates in a panel, seminar, or speaking
engagement, at a meeting or convention of a national
organization to which either house of the general assembly, any
legislative agency, or any other state agency pays membership
dues, or at a dinner, party, or function to which all members of
the general assembly or all members of either house of the
general assembly are invited, (emphasis added)

Consideration of the Issues

The langnage contained in R.C. 101.73(D) above creates a reporting exception for
Legislative Agents andl Employers of Legislative Agents whereby the reporting entity only
reports the total amount of the function, and does not specifically List the name of any individuals
in attendance. The language contained in R.C. 102.031(C)X2) creates an exception to the $75
meal prohibition for members and staff members of the General Assembly whereby any feod
consumed at one of these functions does not acorue toward the $75 threshold,

It is clear from the inclusion of this language in these two sections, that "“all-invited”
functions were intended to be excluded from any aggregation for purposes of disclosure. Both
sections, which concem either the reporting or the prohibition of food, exclude foed provided at
"all-invited" functions. Therefore, these two exceptions indicate that it was the intent of the
General Assembly when it passed H.B. 492 to exclile food provided at "all-invited" functions
from any type of individualized discloswre. Furthermore, to require a member or staff member to
estirnate, and keep track of, the small amounts of food consumed at these functions is not
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realistic. Therefore, the Committee finds that a member or staff member of the (ieneral
Assembly is not required to aggregate payment of expenses for meals and other food and
beverages where such food has been received at a dinner, party, or other similar function.

It is important to note, this exception applies only to a dinner, party, or other similar
funetion, it does not apply to functions where the primary offering is a gift. For example, a golf-
outing, even where all members are invited, dozs not fall within this exception since the entity
hosting the event is providing a gift to the members.

This advisory opinicn is based on the facts presented. It is limited to questions arising
under Chapter 102, and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport
to interprat other laws or rules.

Congclusion

Accordingly, the Committee finds and the membets and staff members of the General
Assembly are so advised that the payment of expenses for meals and other food and beverages
does not accrue toward the $100 threshold found in R.C. 102.02(A)(9) where all members of the
General Assembly or all members of one House of the General Assembly have been invited to a
dinner, party, or other simtlar function.

William G. Baichelder, Chairman
Joint Legislative Ethics Committee




