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Syllabus by the Committee:

(1)  Pursuant to R.C. 2921.42(AX2), a member of the
General Assembly is prohibited from authorizing or employing the
authority of his or her office to secure the investment of public
funds in any bond he or she, or member of his or her family has an
interest; and

{2) A member of the General Assembly is not
prohibited from purchasing bonds issued by a state university or
college.

* Il

Jurisdiction and Question Presen
Pursuant to sections 101.34 and 102.08 of the Revised Code that direct the Joint
Legislative Ethics Committee to act as an advisory body to the members and employees of the
General Assembly on questions relating to ethics, conflicts of interest, and financial disclosure,
the Joint Legislative Ethics Committee advises the members and employees of the General
Assembly on the following question: Can a member of the General Assembly purchase bonds
issued by a state university or college?
Background

In the state of Chio, obligations, which include bonds and notes, can be issued by a state
university or college to pay for the acquisition and maintenance of housing and dining facilities
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(R.C. 3345.07 and R.C. 3347.04) and for auxiliary facilities (R.C. 3345.11).! Pursuant to R.C.
3345.12(B), the issuance of these obligations is awthorizaed by resolution of the board of trustees
of the particular state university or college. Furthermore, the payment of the bond service
charges (payment of the bonds at maturity) is funded with specific revenues slated for this
purpose by the state university or college; the payments do not come from any moneys raised by
taxation and state appropriations. R.C. 3345.12(C).
Generally, these bonds are sold/brokered by an underwriting company and are available
to the general public.
Consjderation of the lssues
RC.2921.42
Division {A) of Section 2921.42 of the Revised Code provides in pertinent part:
(A) No public official shall knowingly do any of the following:
* bk
(2) Authorize, or employ the authority or influence of
his office to secure the investment of public funds in any share,
bond, morigage, or other security, with respect to which he, a
member of his family, or any of his business associates either
has an interest, is an underwriter, or receives any brokerage,
crigination, or servicing fees;
A memmber of the General Assembly is a public official as that term is defined in R.C.
2921.01(A) and used in Section 2921.42 of the Revised Code. Additionally, a member who

! The Committes would note that the Ohio Public Facilities Commission also has the authority to issue bonds on
behalf of state institutions of higher education for capital improvements. The procedure for issuance and payment
of those obligations differs from those issuad directly by the state college or university. The member has requested
an opinion only with respect to those bonds issued directly by the college or university; therefore, this opinion shall
not address bonds issued by the Ohio Public Facilities Commission.



Advisory Opinion 97-002
May 13, 1997
Page 3

purchases a bond clearly has an inferest in that bond. Pursuant to R.C. 2921.42(A)(2), a member
of the General Assernbly is prohibifed from authorizing or employing the authority of his or her
office to secure the investment of public funds in any bond he or she, or member of his or her
family has an interest. As noted above, the issuance of these bonds is authorized exclusively by
the board of trustees for each university or college and the payment of the bonds is funded
directly by the individual university or college. Since the authority rests completely with the
individual wniversity or college, the member is not authorizing the investment of public funds in
any share, bond, mortgage, or other security with respect to these bonds and therefore the
prohibition in R.C. 2921.42(A)(2) is not applicable. Accordingly, a member of the General
Assembly is not prohibited from purchasing bonds issued by a state university or college.

This written opinion is based on the facts presented. It is litmited to questions arising
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport
to interpret other laws or rules.

Conclusion

Accordingly, the Committes finds and the members and employees of the General
Assembly are so advised that (1} Pursuant to R.C. 2921.42(A)2), a member of the General
Assembly 15 prohibited from authorizing ot etnploying the authority of his or her office 1o secure
the investiment of public funds in any bond he or she, or member of his or her family has an
interest; and (2} A member of the General Assembly is not prohibited from purchasing bonds

issued by a state university or college.

William G. Batchelder, Chairman
Joint Legislative Ethics Committee




