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Syllabus by the Committee:

(1) A former member or employee of the General Assembly,
for twelve months following their separation from the General
Assembly, is prohibited from representing, or acting in a
representative capacity for, a person before an executive agency on
a matter that is before the General Assembly, any committee of the
General Assembly, or the Contrelling Board;

(2} A former member or emplovee is not prohibited, during the
first twelve months after separating from the General Assembly,
from representing, or acting in a representative capacity for, a
person before an executive agency where the subject maiter of the
representation is not a matter that is before the General Assembly,
any committee of the General Assembly, or the Controlling Board;

{3) A state institution of higher education, as defined in R.C.
3345.011, is not a state agency as that term is used in R.C.
102.03(AX4); and

(4} A former member or employee of the General Assembly
may not, within the first twelve months after separating from the
(ieneral Assembly, represent, or act in a representative capacity
for, a state institution of higher education on any matter before the
General Assembly, any committes of the General Assembly, or the
Controlling Board.
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Jurisdiction and Question Presented

Pursuant to sections 101.34 and 102.08 of the Revised Code that direct the Joint
Legislative Ethics Commitiee to act as an advisory body to the members and employees of the
General Assernbly on questions relating to ethics, conflicts of interest, and financial disclosure,
the Joint Legislative Ethics Committee advises the members of the General Assembly on the
following questions: (1) May a former member or employee of the General Assembly represent
a person before an executive agency and (2) May a former member or employee of the General
Assembly represent a state university or college on a matter pending before the General
Assembly, a committee of the General Assembly, or the Controlling Board?

Background
R.C. 102.03(A)(4), the revolving door statute, provides:

(4) For a period of one year after the conclusion of his
employment or service as a metmber or employee of the general
assembly, no former member or employee of the general assembly
shall represent, or act in a representative capacity for, any person
on any matter before the general assembly, any committee of the
general assembly, or the controlling board. Division {A)(4) of this
section does not apply to or affect a person who separates from
service with the general assembly on or before December 31, 1995,
As used in division (A)(4) of this section, "person” does not
include any state agency or political subdivision of the state.

(5) ... As used in division (A)4} of this section, "matter"
includes the proposal, consideration, or enactment of statutes,
resolutions, ot constitfutional amendments. As used in division (A)
of this section, "represent” includes any formal or informal
appearance before, or any written or oral communication with, any
public agency on behalf of any person.

(6} Nothing contained in division {A} of this section shall
prohibit, during such petiod, a former public official or employee
from being retained or employed to represent, assist, or act in a
representative capacity for the public agency by which he was
employed or on which he served.
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(7} Division (A) of this section shall not be construed to
prohibit the performance of ministerial functions, including, but
not limited to, the filing or amendment of tax returns, applications
for permits and licenses, incorporation papers, and other similar
documents.

Consideration of the I

This Committee, in two prior opinicns discussed R.C, 102.03(AX4), the revolving door
statate. In Advisory Op. 95-018, the Committec was asked to consider what constituted a
person’s "conclusion of service or employment” and the state agency exception. In Advisory Op.
96-003, the Committee discussed, among other matters, what was included within the meaning
of "representation.” In generally discussing the statute, the Commitiee held at pages 2 and 3 of
Adwvisory Op. 95-018:

The statutory language in R.C. 102.03{AX4) is very clear. If a
member or employee of the General Assembly concludes his or her
employment or service with the General Assembly after December
31, 1995, that person is prohibited from representing a person
before the General Assembly, any committee of the General
Assemnbly, or the controlling board on the proposal, consideration,
or enactment of statutes, resolutions, or constitutional amendments
for the period of one year afier separation from the General
Assemnbly.

Re tion Before Executive
The member has asked whether a former member or employee of the General Assembly
may represent a person before an executive agency' within the twelve month period following

| "Executive agency” means the office of an elecied executive officiel, a department created under section 121.92 of
the Revised Code, or any ather state agency, department, board, or commission controlled or directed by an lected
executive official or otherwise subject to his avthority, "Executive agency™ does not include any court, the general
assembly, or the controlling board, R.C. 121.60(F).
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their separation from the General Assembly. The answer to this question is dependent upon the
subject matter of the representation. R.C. 102.03(A)4) prohibits a member or employee from
representing, or acting in a representative capacity for, any person on any matter before the
General Assembly, any commitiee of the General Assembly, or the Controlling Board for twelve
months after separating from the General Assembly. For purposes of R.C. 102.03(A)(4),
"matter” includes the proposal, consideration, or enactment of statutes, resohutions, or
constitutional amendments.

Therefore, a former member or employee is prohibited from representing a person where
the subject matter of the representation is the proposal, consideration, or enactment of statutes,
resolutions, or constitutional amendments for twelve months after their separation from the
General Assembly. Since this prohibition is based on the subject matter of the representation,
and not on the public official sought to be influenced, this prohibition extends equally to an
attempt to influence an executive agency, as well as a member of the General Assembly. For
example, a former member would be prohibited from representing a person before the Governer
where the suhject matter was pending legislation. Although the contact would be with an
executive official, the member would nonetheless be representing a person on a matter before the
(reneral Assembly, any committee of the General Assembly, or the Controlling Board.

This interpretation is in accord with the statutory provisions of R.C. 101.70 et seq., the
laws governing legislative agents and their employers. The activity sought to be prohibited with
the enactment of R.C. 102.03(A)4} is activity that would require a person to register under R.C.
101.70 et seq. Under R.C. 101.70 et seq., an individual is required to register as a legislative
agent if they are engaged by an employer and are attempting to influence legislation® by direct

* As used in R.C. 101.70 ef seq., “legislation” means bills, resolutions, amendments, notninations, and any other
matter pending before the general assembly, any matter pending before the controlling board, or the executive
approval or vete of any bill acted upon by the general assembly. R.C. 101.70(B).
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communication with any member of the General Assembly, any member of the Controlling
Board, the governor, the director of anty department listed in section 121,02 of the Revised Code,
or any member of the staff of any public officer or employee listed in this division. R.C.
101.70(E). Therefore, R.C. 101.70 ¢f seq. contemplates contact with officials and employees of
the executive branch on maiters relating fo the General Assembly.

Where the subject matter of the representation is an executive agency decision’, and is not
a matter that is before the General Assembly, any committee of the General Assembly, or the
Controlling Board, the former member ot employee is not prohibited from representing a person
on the executive agency matter before an executive agency. This interpretation is in accord with
R.C. 121.60 ¢f seq., the laws governing executive agency lobbyists and their employers. Under
R.C. 121.60 ef seq., an individual is required to register as an executive agency lobbyist if they
are engaged by an employer and are attempting to influence executive agency decisions by direct
communication with an elected executive official, the director of any department listed in section
121.02 of the Revised Code, any executive agency official, or a member of the staff of any public
officer or employee listed in this division.

Therefore, a former member or employee is not prohibited, during the first twelve months
after separating from the General Assembly, from representing, or acting in a representative
capacity for, a person before an executive agency where the subject matter of the representation
is not a matter that is before the General Assembly, any committee of the General Assembly, or
the Controlling Board. The Commitiee would also note that where a former member or

! *Executive agency decision” means a decision of an executive agency regarding the expenditure of funds of the
state of of an executive agency with respect to the award of a contract, grant, lense, or other financial arrangement
under which such funds are distributed or allocated, or a regulatory decision of an executive agency or any board or
commission of the state, B.C. 121.60G).
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employee is representing a person on an executive agency decision, the member or employee is
required to register in accordance with R.C, 121.62.

Therefore, a former member or employee of the General Assembly, for twelve months
following their separation from the General Assembly, is prohibited from representing, or acting
in a representative capacity for, a person before an executive agency on a matter that is before the
General Assembly, any committee of the General Assembly, or the Controlling Board.

An exception to the prohibition set forth in R.C. 102.03(A)(4) is representation on a
matter before the General Assembly on behalf of a state agency or a political subdivision. In
Advisory Op. 95-018, the Commitiee held at paragraph 3 of the Syllabus:

A member or employee of the General Assembly is not
prohibited from representing a state agency or political subdivision
of the state before the General Assembly, any committee of the
General Assembly, or the controlling board on the proposal,
consideration, or enactment of statutes, resolutions, or
constitutional amendments after the conclusion of the member or
employees service or employment with the General Assembly.

The member has asked whether state universities and colleges are included within the term "state
agency” or "political subdivision" as those terms are used in R.C, 102.03(A}4).

The term political subdivision is not defined for purposes of Chapter 102.; therefore, we
must look to R.C. 1.42 which provides:

Words and phrases shall be read in context and construed
according to the rules of grammar and common usage. Words and
phrases that have acquired a fechnical or particular meaning,
whether by legislative definition or otherwise, shall be construed
accordingly.

As the phrase is commonly used throughout the Revised Code, the tetm political subdivision
generally means a municipal corporation, county, township, city, village, or school district. (See,
eg, RC. 3501.01(T) and R.C. 2744.01(F)). It would appear from this definition, a state
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institution of higher education is not generally ikluded within the meaning of "political
subdivision."

Therefore, it must be determined whether the term “state agency" encompasses state
institutions of higher education. The term state agency is not specifically defined either for
purposes of Chapter 102.; therefore, we must look to R.C. 1.60 which states:

As used in Title 1 of the Revised Code, "state agency,” except as
otherwise provided in the title, means every organized body, office,
ot agency established by the laws of the state for the exercise of
any function of state government.

Arguably, state institutions of higher education could fall within this definition; however,
the Committee feels a better view is to examine the term as is it used within the confines of R.C.
101.70 et seq. since, as noted above, R.C. 102.03(A)(4} is inextricably related to R.C. 101,70 ef
seq. State institutions of higher education are specifically excluded from the definition of state
agency as that term is used in certain provisions of R.C. 101,70 ef seq. R.C. 101.72(E) states:

Except as otherwise provided in this division, a registration fee of
ten dollars shall be charged for filing an initial registration
statement. ... An officer or employee of a state agency who
actively advocates in his fiduciary capacity as a representative of
that state agency need not pay the registration fee prescribed by
this division or file expenditure statements under section 101.73 of
the Revised Code. As used in this division, "state agency” does not
include a state institution of higher education as defined in section
3345.031 [3345.03.1] of the Revised Code. (Emphasis added.)

Therefore, a state institution of higher education is required to comply with all of the
same requirements as any other employer of a legislative agent that is not a state agency. First,
educational institutions are required to pay a registration fee, unlike all other state agencies.
Secondly, and more importantly, educational institutions are accountable for all expenditures

made to, or on behalf of, all public officials and employees falling within the purview of R.C.
101.70 ef seq. The inclusion of state institutions of higher education in required reporting is a
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clear indication that, for purposes of lobbying, educational institutions are not considered to be
on the same level as the more typical state agencies.

Therefore, the Commitice finds that a state institution of higher education, as defined in
R.C. 3345.011, is not a state agency as that term is used in R.C. 102.03(A)4). Consequently, a
former member or employee of the General Assembly may not, within the first twelve months
after separating from the General Assembly, represent, or act in a representative capacity for, a
state institution of higher education on any matter before the General Assembly, any committee
of the General Assembly, or the Controlling Board.

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does nat purport
to interpret other laws or rules.

Conclusion

Accordingly. the Committee finds and the members and employees of the General
Assembly are so advised: (1) A former member or employee of the General Assembly, for
twelve months following their separation from the General Assembly, is prohibited from
representing, or acting in a representative capacity for, a person before an executive agency on a
matter that is before the General Assembly, any commitiee of the General Assembly, or the
Controlling Board; (2} A former member or employee is not prohibited, during the first twelve
months after separating from the General Assembly, from representing, or acting in a
representative capacity for, a person before an executive agency where the subject maiter of the
representation is not a matier that is before the General Assembly, any commitiee of the General
Assembly, or the Controlling Board; (3) A state institution of higher education, as defined in
R.C. 3345.011, is not a state agency as that term is used in R.C. 102.03(A)(4); and {4) A former
member or employee of the General Assembly may not, within the first twelve months after
separating from the General Assembly, represent, or act in a representative capacity for, a state
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institution of higher education on any matter before the General Assembly, any commitiee of the
General Assembly, or the Controlling Board,

Rickiard H. Finan, Chairmen
Joint Legislative Ethics Committee



