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Syllabus by the Committes:

(1) R.C. 102.03{A)X4) does not prohibit a former member or
employee of the General Assembly from being employed by an
entity that represents persons before the General Assembly;

(2) R.C. 102.03(AX4) does not prohibit the new employer of a
former member or employee from continuing to represent persons
before the General Assembly;

(3)  The term “representation”™ is broadly defined for purposes
of R.C. 102.03{AX4) and includes, although not limited to,
appearances at formal hearings; informal lobbying of members and
employees of the General Assembly; written documents including
formal and informal documents, letters and notes; and contacts
made by other persons “on behalf of” the former member or
employee; and

(4) R.C. 102.03(A}4) does not prohibit the representation of
persons before the General Assembly on nen-legislative matters.
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Jurigdiction and Question Presented

Pursuant to sections 101.34 and 102.08 of the Revised Code that direct the Joimt
Legislative Ethics Committes to act as an advisory body to the members and employees of the
General Assembly on questions relating to ethics, conflicts of interest, and financial disclosure,
the Joint Legislative Ethics Committes advises the members and employees of the General
Assembly on the following questions regarding R.C. 102.04(A){4), the revolving door statue:
(1) Can a member or employes accept employment with an entity or individual that lobbies
members of the General Assembly; (2) What constitutes "representation”; and (3} Do nen-
legislative "matters” fall under the prohibition?
Bac und

R.C. 102.03{A)(4), the revolving door statute, provides:

(4) For a period of one year after the conclusion of his
employment or service as a member or employee of the general
assembly, no former member or employee of the general assembly
shal] represent, or act in a representative capacity for, any person
on any matter before the general assembly, any committee of the
general assembly, or the controlling board. Division (A){4) of this
section does not apply to or affect a person who separates from
service with the general assembly on or before December 31, 1995,
As used in division (A)(4) of this section, "person” does not
include any state agency or political subdivision of the state.

(5)..... As used in division (A)X4) of this section, "rnatter”
includes the proposal, consideration, or enactment of statutes,
teselutions, or constitutional amendments. As used in division (A)
of this section, "represent" includes any formal or informal
appearance before, or any written or oral communication with, any
public agency on behalf of any person.

{6) Nothing contained in division {A} of this section shall
prohibit, during such period, a former public official or employee
from being retained or employed to represent, assist, or act in a
rtpresentative capacity for the public agency by which he was
employed or on which he served.
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{7) Division (A) of this section shall not be construed to
prohibit the performance of ministerial functions, including, but
not limited to, the filing or amendment of tax returns, applications
for permits and licenses, incorporation papers, and other similar
docurnents.

Consideration of the Issues

This Committee, in Advisory Op. 95-018, was asked to consider two aspects of R.C.
102.03(AX4): (1) what constituted a person's "conclusion of service or employment" and (2) the
state agency exception. In generally discussing the statute, the Committee held:

The statutory language in R.C. 102.03{A)}4) is very clear. If a
member or employes of the General Assembly concludes his or her
employment or service with the General Assembly after December
31, 1995, that person is prohibited from representing a perscn
before the General Assembly, any committee of the General
Assembly, or the controlling board on the proposal, consideration,
or enactment of statutes, resolutions, or constitutional amendments
for the period of one year afler separation from the (General
Assembly.

The Committee shall address the following questions within the confines of this definition.
Acceptance of Employment

The first question posed is whether a member or employee may accept employment with
an entity or person who is represented themselves or who represents a variety of clients before
the General Assembly? Refated to this issue, assuming acceptance of employment is valid, is
whether the employer is now prohibited from representing persons before the General Assembly
because of the former member or employese's affiliation with the employer?

As noted above, R.C. 102.04(A)4) prohibits the representation of a person by the former
member or etnployee personally, it does not prohibit the acceprance of employment with a
person who represents others before the General Assembly. A member or employee may be
associated with an employer who represents clients before the General Assembly without

-
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personally representing those clients. Therefore, a former member or employee m.ay be
employed by an entity that represents persons before the General Assernbly.

Although the member or employee may be associated with the employer, the question
arises whether this association now prectudes the employer from representing persons before the
General Assembly. The language in R.C. 102.03(A){4) clearly applies only to the former
member or employee. R.C. 102.03(A)4) does not impose a restriction upon the former member
or employee's current employer, but rather restricts the actions the former member or employee
may take on behalf of his or her employer during the 12-month peried following his or her public
service. Therefore, R.C. 102.03(A){4) does not prohibit an employer from representing a person
before the General Assembly.

What Constitutes “Representation”

"Representation” is defined to inchude "any former or informal appearance before, or any
written or oral communication with, any public agency on behalf of any person." The former
member or employes may not, as an employee of the new employer, engage in any activities that
would be deemed to constitute "representation" under R.C. 102.03(A)(4). “Representation” is
broadly defined ard includes many activities.

As it is used here, representation would include, but is not limited to, activities ranging
from an appearance on behalf of a private client in a formal proceeding or hearing to inft}rmalt
lobbying of General Assembly persennel by telephone or in person. It also includes wiiten
communications ranging from formal docurnents to informal letters and notes. The prohibition
would apply where a person, separate from the member or employee, contacted a mermnber of the
General Assembly “on behalf of” the former member or employee. In other words, the member
or employee’s former status may not be used by the new emplayer who is representing persons
before the General Assembly. However, a person’s namne merely being listed on [etterhead is not
sufficient to be considersd representation of another person.
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What Constitutes A "Mattey".
R.C. 102.03(A)5) defines a "matter" to include the "proposal, consideration, or
enactment of statutes, resolutions, or constitutional amendments.” It is apparent that the term

"matter” is limited and not broadly defined. Therefore, a former member or employee may
represent, or act in a representative capacity, for a person on any matter not related to legislation.'
For exarple, a former member or employee may contact members or employees of the General
Assembly regarding the campaign of current member. Even contact regarding legislation may be
made in limited circumstances. For example, a member or employes may contact members of
employees of the General Assembly in order to obtain information regarding matters before the
General Assembly. However, it must be noted that this example is limited to the collection of
infermation, the former member or employee may not discuss any positions held by the client.

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport
to interpret other laws or rules.
Conclusion

Accordingly, the Committee finds, and the members and employees of the General
Assembly are so advised that (1) R.C. 102.03(A)(4) does not prohibit a former member or
employee of the General Assembly from being employed by an entity that represents persons
before the General Assembly; (2) R.C. 102.03(A)(4) does not prohibit the new employer of a
former member or e:mﬁlcnyee from continuing to represent persons before the General Assembly;
(3) The term “representation” is broadly defined for purposes of R.C. 102.03{A)4) and includes,

' The term legislation as used here includes statutes, resolutions, or constitutional amendments,
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but is not limited to, appearances at formal hearings; informal lobbying of members and
employees of the General Assembly; written documents including formal and informal
documents, letters and notes; and contacts made by other persons “on behalf of” the former
member or employee; and {4) R.C. 102.03({A){4} does not prohibit the representation of persons
before the General Assembly on non-legislative matiers.

Richard H. Finan, Chairman
Joint Legislative Ethics Committee




