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Advisory Opinion 95-017

December 12, 1995

Syllabus by the Committee:

(1) A member of the General Assembly is not prohibited from
contracting with, or selling services on behalf of, a
telecommunications company as an independent contractor
and

(2)  Division (B) of section 102.04 of the Revised Code
prohibits a member of the General Assembly from selling,
ot agreeing to sell, goods or services to the General
Assembly or any department, division, institution,
instrumentality, board, commission, or burean of the state,
except through competitive bidding,

Pursuant to sections 101.34 and 102.08 of the Revised Code that direct the Joint
Legislative Ethics Committee to act as an advisory body to the members and employees of the
General Assermnbly on questions relating to ethics, conflicts of interest, and financial disclosure,
the Joint Legislative Ethics Committee advises the members of the General Assembly on the
following question: Can a member of the General Assembly contract with a telecommunications
company as an independent contractor?

Bac und

The member is considering establishing a business relationship with a telecommun-

ications company as an independent coniractor. The telecommunications company is a privately-
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held company that buys long distance time wholesale and resells it to consumers. The company
does not advertise nationally and instead relies on the word of mouth generated by a network of
independent contractors. An independent contractor may be compensated in two ways, First, the
contractor can sell the long distance service to customers and carn a percentage of these
customer's long distance bills as a commission. Second, the contractors can recruit and train
other people to be independent contractors. Independent contractors receive a percentage of the
sales generated by their recruits and are also paid by the companyy for the taining.
Consideration of the Issues

The issue of selling goods and services was recently addressed in two JLEC Advisory
Opinjons, 95-009 and 95-01). Pursuant to R.C. 102.08, when the Committee renders an
Advisory Opinion that has been publicly sought and that relates to a special set of circumstances
involving ethics, conflicts of interest, or financial disclosure under Chapter 102. or section
2921.42 or 2021.43 of the Revised Code, the person to whom the opinion was directed or who
was similarly situated may reasonably rely upon such opimon and shall be immune from
criminal prosecutions, civil suits, or actions for removal from his office or position of
employment for a violation of Chapter 102. or section 2921.42 or 2921.43 of the Revised Code
based on the facts and circumstances covered by the opinion. Therefore, the member i3 advised
to review JLEC Advisory Opinions 95-009 and 95-013,

R.C.102.04

Nothing in the Revised Code prohibits a member of the General Assembly from
contracting with, or selling services on behalf of, a telecommunications company. There are,
however, certain restrictions if the member attempts to sell the services to any state agency. This
Commitice, in Advisory Opinion 95-009, stated, "[t]he selling of goods or services by an elected
official implicates R.C. 102.04(B) which provides:

(B) Except as provided in division (D) of this section, no person
elected or appointed to an office of or employed by the general assembly
or any department, division, institution, instrumentality, board,
commission, or bureau of the state, excluding the courts, shall sell or agree
to sell, except through competitive bidding, any goods or services to the
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general assembly or any department, division, institution, instrumentality,

board, commission, or bureau of the state, excluding the courts.
As an elected official of the General Assembly, the member is subject to the prohibitions
contained in 102.04(B)." JLEC Advisory Opinion 95-009 at page 2. Based upon the restriction
contained in R.C. 102.04(B), the member is prohibited from selling or agreeing to sell any long
distance service to the General Assembly or any department, division, institution,
instrumentality, board, commission, or bureau of the state, excluding the courts, except through
competitive bidding.

Lastly, the member is reminded Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code
prohibits a member from using his position as a member of the General Assembly to secure
anything of valoe for his business or for himself.

nclusion

Accordingly, the Committes finds and the member is so advised that (1) A member of the
General Assembly is not prohibited from contracting with, or selling services on behalf of, a
telecommunications company as an indeperdent contractor and (2) Division (B) of section
142.04 of the Revised Code prohibits a member of the General Assembly from selling, or
agreeing to sell, goods or services to the General Assembly or any department, division,
institution, instrumentality, board, commission, or bureau of the state, except through
competitive bidding,

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport
to interpret other laws or rules.
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William G. Batchelder, Chairman
Joint Legislative Ethics Commitiee




