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Syllabus by the Commitiee:

(13 There are Do provisions contained in Chapter 102., or
otherwise, prohibiting & member of the General Assembly from
using his name in the title of his law firm;

(2) A member of the Genersl Assembly may not represent a
client or act in a representative capacity on any matter in which the
member personally participated through the member's duties as a
member of the General Assembly; and

(3) A member of the General Assembly is protabited from
personally rendering eny service, for compensation, in any matter
before the General Assembly or any other governmental entity of
the state, excluding the courts,

Pursuant to sections 101.34 and 102,08 of the Revised Code that direct the Joint
Legislative Ethics Committee to act as an advisory body to the members and employees of the
General Assembly on guestions relating to ethics, conflicts of interest, and financial disclosure,
the Joint Legislative Ethics Commitiee advises the members of the General Assembly on the
following questions: (1) Can 8 member of the General Assembly maintain & full geperal
partmership in an Ohio law firm which bears his name in its fitle; (2) Can a member of the
Geperal Assembly, or the member’s law partners, represent county, local city and exempted
village, and JVS school districts; villages, cities, townships, counties, libraries, library districts,
joint fire and/or ambulance districts; and (3) Can a member of the General Assembly continue to
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practice law by providing legal opinions to clients, representing clients in court or other
proceedings, being involved in labor negotiations, and obtaining new clients?

First, you have asked whether a member of the General Assembly may maintain a full
general partnership in an Ohio law firm which bears his name in its title. There are no provisions
contained in Chapter 102., or otherwise, prohibiting a member from using his name in the title of
his law firm. The only such prohibition that exists pertains 1o elected judges.

Next, you have asked if a member of the General Assembly, or the member's law
partners, can represent county, local city and exempted village, and JVS school districts; villages,
cities, townships, counties, libraries, library districts, joint fire and/or ambulance districts.
Initially, it must be noted nothing in the Ethics Law is applicable to the work performed by the
partners in your law firm; the prohibitions, if any, are applicable only to you, as a member of the
General Assernbly, A member of the General Assembly is not prohibited from representing local
entities such as those listed abave.

Lastly, you have asked if you can perform services such as rendering legal opinions,
representing clients in court or other proceedings, or being involved in labor negotiations., These
issues have recently been addressed in JLEC Advisory Opinion No. 95-006. The Committee
directs your attention to that opinion since you are "similarly situated" and the opinion provides
equal immunity to you. See R.C. 102.08. As stated in Advisory Op. 95-006, generally, a
member is not limited in the fype of services he may perform for his clients; however, there are
two issues that should be reiterated. First, pursuant to R.C. 102.03(AX1), members are
prohibited from representing clients on certain matters and second, pursuant to F.C. 102.04{A),
members are prohibited from appearing before certain governmenial agencies.

R.C. 102.03(AX1) provides:

No present or former public official or employee shall, during his public
employment or service or for twelve months thereafter, represent a client or act in
a representative capacity for any person on any matter in which he personally
participated as a public official or employee through decision, approval,
disapproval, recommendation, the rendering of advice, investigation, or other
substantial exercise of administrative discretion.
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Therefore, you may not represent a client or act in a representative capacity on any matter in
which you personally participated through your duties as a member of the General Assembly.
However, for purposes of R.C. 102.03(AX1), "matter” includes any case, proceeding,
application, determination, issue, or question, bt does not include the proposal, constderation,
or enactment of statutes, rules, ordinances, resolutions, or charter or constingional amendmenis.
The second restriction which limits the entifies before whom you may practice is found in

R.C. 102.04(A) which provides:

Except as provided in division (D) of this section, no person elected or appointad
to an office of or employed by the general assembly or any department, division,
institution, instrumentality, board, commission, or bureau of the state, excluding
the courts, shall receive or agree to receive directly or indirectly compensation
other than from the agency with which he serves for any service rendered or to be
rendered by him personally in any case, proceeding, application, or other matter
that is before the peneral assembly or any department, division, institution,
instrumentality, board, commission, or bureau of the state, excluding the courts.

Pursuant to R.C. 102.04(A), courts are specifically excluded from the prohibition. However, you
are prohibited from personally rendering any service, for compensation, in any matter before the
General Assembly or any department, division, institution, instrumentality, board, commission,
or bureau of the state. "Department" means the several departments of state administration
enumerated in section 121.02 of the Revised Code. R.C. 121.01{A). "Division™ meams a part of
a department established as provided in section 121.07 of the Revised Code for the convenient
performance of one or more functions committed to a department. R.C. 121.01(B).
"Institutions” include every organized body, office, and agency esiablished by the constitution
and lews of the state for the exercise of any function of the state govermment, and every
institution or organization which receives any support from the state. R.C. 121.01{C). "Board,
commission, or bureau of the state® mean any board, commission, or bureau created and
authorized by statute. A school district or local board of education is not a department, division,
institution, instrumentality, board, commission, or bureau of the siate.

This Advisory Qpinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising
under Chapter 102, and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport
to interpret other laws or rules.
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Accordingly, the Committee finds, and the members are s0 advised: (1) There are no
provisions contained in Chapter 102., or otherwise, prohibiting a member from using his name in
the title of his law firm; (2) A member of the General Assembly may not represent a client or act
in a representative capacity on any matter in which the member personally participated through
the member's duties as a member of the General Assembly; and (3) A member of the General
Assembly is prohibited from personally rendering any service, for compensation, in any matter
before the General Assembly or any other governmental entity of the state.

v
William . Batchelder, Chairman
Joint Legislative Ethics Committee




