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Syllabus by the Committes:

(1)  Neither division (A) nor (B) of Section 102.04 of the
Revised Code prohibit a member of the General Assembly from
accepting employment as an assistant coach with a state college or
university;

(2} Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code
prohibits a member of the General Assembly who has accepted 2
position with a college or university from using his position as a
member of the General Assembly to secure amything of value ofror
the college or university, or for himself in the performance of his -
duties for the college or university;

(3) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code
prohibits & member of the General Assembly from using the
suthority or influence of his office to secure for himself
employment with a college or university.

Pursuant to Sections 101.34 and 102.08 of the Revised Code that direct the Joint
Legislative Ethics Committes to act as an advisory body to the members and employees of the
General Assembly on questions relating to ethics, conflicts of interest, and financial disclosure,
the Joint Legislative Ethics Committes advises the members of the General Assembly on the
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following question: Can a member of the General Assembly also be employed part-time as an
assistant coach for a state university.

This issue has been addressed previously in Advisory Opinion No. 95-002 and shall be
reaffirmed herein, There is no specific prohibition contained in Chapter 102 prohibiting a
member's employment with a state college or university. There are, however, several provisions
contained in Chapter 102. which might potentially prohibit such employment. One potential
prohibition which pertains to the situation is enumerated in R.C. 102.04(A) which provides no
person elected to an office of the General Assembly shall receive or agree to receive directly or
hdimﬂymmpmsﬁmﬂhwhmﬁmheagmyﬁﬁwﬁchhemfarwm&m
rendered or 1o be rendered by him personally in any case, proceeding, application, or other matter
that is before the General Assembly or any department, division, institution, instrumentality,
board, coramission, or bureau of the state. However, one of the threshold requiremenits contained
in R.C. 102.04(A) is that the member must render the service personally "in any case,
proceeding, application, or other matter.” You have stated the position is peri-time and you
would be employed as an assistant coach. The work you have described is clearly not a "case,
proceeding or application." The phrase "other matter” is not specifically defined in Section
102.04, However, "matter” is defined in R.C. 102.03, for purposes of that section, to include any
case, proceeding, application, determination, issue, question, or the proposal, consideration, or
enactment of statutes, or constitutional amendments. Although not directly applicable, the
definition comtained in R.C. 102.03 is persuasive. Based upon the above definitions, the position
you have described and the work you are expected to perform does not fall within the purview of
R.C. 102.04(A) and is therefore not prohibited under this provision. The member is cautioned to
perform only those duties enumerated in the contract with the college or university.

A second potential prohibition is found in R.C. 102.04(B} which prohibits a member of
the General Assembly from selling, except through competitive bidding, any goods or services to
any instrumentality of the state, which would include a state college or university. The term
"services” is not defined in FLC. 102.04. Although the term "services” could encompass almost
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any employment situation, the Committee feels a better view is to limit the definition to include
only professional services that are similar to goods. For example, services would include
plumbing, cmpetcl&ming,mmpiarﬂpahmviuuppmadmmem]yhuldingapnsiﬁmwith
a state ingtitution. Therefore, the Committes finds R.C. 102.04(B) does not prohibit 2 member of
the General Assembly from accepting a position with a state institution.

Although not prohibited from being employed by a state institution, the Commitiee
further advises that ynder R.C. 102.03 (E) and (F), the compensation 8 member receives must not
be of “such a character so as to manifest a substantial and improper influence vpon him with
respect to his duties." The Committes cautions members to avoid substantial compensation from
g party that is interested in matters before, regulated by, or doing or seeking to do business with
the General Assembly.

Next, a member's conduct, with respect to the member's employment with a state
institution, is also conditioned by R.C. 102.03(D). The member is prohibited from making
recommendations or otherwise using the member's position, formally or informally, to secure
anything of value for the college or university with which he is secking or has accepted
employment. Additionally, the member is prohibited from: (1) using General Assembly time,
facilities, or resources to perform work for the college or university; (2) receiving compensation
for services rendered on projects that he has recommended in his official capacity with the
General Assembly; (3) rendering services for compensation that are his duty to provide as a
merber of the General Assembly; and (4) refraining from rendering any service or otherwise
performing his duties with the General Assembly in order to secure a position with a college or
university.

Next, division (A) of Section 102.03 of the Revised Code provides, in pertinent part:

No present of former public official or employee shall, during his
public employment or service or for twelve months thereafter,
represent a client or act in a representative capacity for any person
on any matter in which he personatly participated as a public
official or employee through decision, approval, disapproval,
recommendation, the rendering of advice, investigation, or other
substantial exercise of admimstrative discretion.... As used in this
division, "maiter” includes any case proceeding, application,
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determination, issue, or question, but does not inclike the

proposal, consideration, or enactment of statutes, rules, ordinances,

resolutions, or charter or constittional amendments. As used in

this division, "represemt" inchxles any formal or informal

appearance before, or any written or ¢ral commumication with any

public agency on behalf of any person.
Therefore, a member of the General Assembly who is employed by a state institution is
prohibited by R.C. 102.03(A) from representing his employing college or university or any other
person before the General Assembly or any other public agency on any matter in which he
personally participated as a member of the General Assembly.

Lastly, R.C. 102.03(B) reads:

No present or former public official or employee shall disclese or.

use, without appropriate authorization, any information acquired

by him in the course of his official duties which is confidential

becanse of stattory provision, or which haz been clearly

designated to him a3 confidential when such confidential

designation is warranted because of the status of the proceedings or

the circumstances under which the information was received and

preserving its confidentiality is necessary to the proper conduct of

government business.
Therefore, a member of the General Assembly who is employed by a college or university is
prohibited from disclosing confidential information to his employing coflege or university or any
other party, or using such confidential information, without appropriate authorization. No time
limitation exists for this prohibition, and it is effective while the member serves with the General
Assembly and after he leaves the General Assembly.

This Advisory Opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising
under Chapter 102, and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport
to interpret other laws or rules.

Accordingly, the Committee finds and you are so advised that (1) Neither division (A)
ner {B) of Section 102.04 of the Revised Code prohibit a member of the General Assembly from
accepting employment as an assistant coach with a state college or university; (2) Division (D) of
Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of the Geperal Assembly who has
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accepted a position with a college or university from using his position as a member of the
General Assembly to secure anything of value for the college or university, or for himself in the
performance of his duties for the college or university; (3) Division (D) of Section 102.03 of the
Revised Code prohibits a member of the General Assembly from using the authority or influence
of his office to secure for himself employment with & college or university.

illiam G. Batchelder, Chairman
Joint Legislative Ethics Commitiee




