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Advisory Opinion 2015-001 
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Syllabus By The Committee: 

1. R.C. 102.04(B) does not prohibit a member of the general assembly from 
receiving compensation for providing licensed medical services to a state 
agency.  
 

2. R.C. 102.04(A) prohibits members of the general assembly from receiving 
compensation for representing, advising, advocating, and consulting on 
behalf of any person or entity who has a direct or indirect interest at stake 
in a matter being decided by a state agency.   

Jurisdiction & Authority: 

 The Joint Legislative Ethics Committee ("JLEC" or "the Committee") is the ethics 
advisory body to the Ohio General Assembly and to its individual members, candidates, and 
employees.1   The Committee has the authority to render advisory opinions relative to ethics, 
conflicts of interest, and financial disclosure under R.C. Chapter 102, or R.C. Sections 2921.42 or 
2921.43.2   Where the Committee issues a publicly sought advisory opinion, the person to whom 
the opinion is directed, and those similarly situated to the special set of circumstances 
presented, may reasonably rely on the opinion and be immune from criminal prosecution, civil 
suits, or actions for removal from office or employment for a violation of R.C. Chapter 102, or 
Sections 2921.42 or 2921.43.3    

Background & Issue Presented: 

 A general assembly member is, by trade, a licensed physician.  Prior to Member's 
election to the general assembly and as a part of his medical practice, he entered into a 
"Disability Evaluators Panel Agreement" ("DEP Agreement" or "Agreement") with the Ohio 
Bureau of Workers' Compensation ("BWC")—a state agency.  Under the DEP Agreement, 
Member receives compensation for conducting objective medical examinations and file reviews 
relating to the benefit determinations of injured workers. 

                                                        
1 R.C. 101.34(A)(8). 
2 R.C. 102.08(A). 
3 R.C. 102.08(C). 
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 In light of R.C. 2921.42 (unlawful interest in a public contract) and R.C. 102.04 
(prohibited additional compensation) may Member continue to contract with the BWC?   

Consideration Of The Issue 

1. R.C. 2921.42 - Unlawful Interest In A Public Contract.  

 R.C. 2921.42(A) is a criminal statute that prohibits general assembly members from 
unlawfully having a personal interest in a state contract.4  The purpose of this prohibition is to 
ensure state agencies stand on equal footing with others in respect to business dealings of the 
state.5  Having an unlawful interest in a public contract is a first degree misdemeanor.6   

 The DEP Agreement is a public contract in which Member has a personal pecuniary 
interest (compensation for rendering medical services to the BWC).7  However, R.C. 2921.42 
does not prohibit all dealings in which a public official has some interest—only those where 
there is a risk private considerations may detract from serving public interests.8  There is no 
violation of R.C. 2921.42(A) where:  

(1) the subject of the contract is necessary services for the state agency 
involved;  

(2) the services provided are part of a course of dealing established before 
the public servant assumed office;  

(3) the treatment accorded is similar to others in similar transactions;  
(4) and the entire transaction is conducted at arm's length with full 

knowledge of government agency and the public official takes no part in 
the deliberations of the state agency with respect to the contract.9   

 
 A contract is necessary where a government agency acts objectively and reasonably in 
determining whether particular services are needed, so as to not favor the private interests of a 
public official.10  Presumably, contracting with objective medical providers is necessary for the 
BWC to determine benefits; not to favor Member's private interests.   

                                                        
4 No public official shall knowingly do any of the following: [a]uthorize, or employ the authority or influence of the public official's 
office to secure authorization of any public contract in which the public official . . . has an interest; * * * [h]ave an interest in the 
profits or benefits of a public contract that is not let by competitive bidding if required by law and that involves more than one 
hundred fifty dollars.  R.C. 2921.42(A)(1) & (5), respectively.  See also 1995 JLEC Advisory Op. No 95-006 (a general assembly 
member is a "public official" subject to the prohibitions of R.C. 2921.42); and 2000 JLEC Advisory Op. No. 00-001 (an interest 
prohibited under R.C. 2921.42 must be definite and direct and pecuniary in nature).  
5 Ohio Rev. Code Ann. § 2921.42 (Lexis Nexis 1996, Volume Two, Committee Comment) 
6 R.C. 2921.42(E), (unless the official used his or her office to authorize or influence the contract, whereby it is a fourth degree 
felony). 
7 A public contract is "a contract for the purchase . . . of . . . services . . . for the use of the state," or any agency thereof.  R.C. 
2921.42(I)(1)(a), emphasis added.  See also 1999 JLEC Advisory Op. No. 99-001, citing R.C. 2921.42 and 2913.01 (services include, 
inter alia, professional services).  See also 2000 JLEC Advisory Op. No. 00-001 (a person who receives compensation for services 
performed would have a definite and direct pecuniary interest in a public contract). 
8 See Note 5, supra. 
9 See R.C. 2921.42(C); see also 2000 JLEC Advisory Op. No. 00-001 (R.C. 2921.42(C) contains four criteria which must be met in 
order for a public official to be exempt from the prohibition of R.C. 2921.42(A); these criteria are to be strictly applied against the 
public official and the burden is on the official to demonstrate compliance with the exemption). 
10 See generally 1988 OEC Advisory Op. No. 88-003, at 4.  See 1995 JLEC Advisory Op. No. 95-010, at 2 (JLEC may, in its 
discretion, rely on or incorporate OEC Advisory Opinions in rendering an opinion). 
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 Services are part of an established course of dealing where a contract exists prior to and 
continues after the official's election, without any action of the state agency.11  The DEP 
Agreement was entered over 16 years prior to Member's election to the general assembly, and 
continues in effect without action until terminated by either party.12  As such, it is part of an 
established course of dealing with the BWC. 

 Assuming this DEP Agreement is the same or substantially similar to other DEP 
Agreements, the transaction was conducted at arm's length, and the BWC is fully aware of 
Member's interest in the contract; then pursuant to R.C. 2921.41(C), Member does not have an 
unlawful interest in the DEP Agreement. 

2. R.C. 102.04(B): Prohibited Additional Compensation - Selling Services To State Agencies  

 R.C. 102.04(B) prohibits general assembly members from selling services to state 
agencies.13  The Joint Legislative Ethics Committee previously defined "services" under this 
provision to include: "only professional services that are similar to goods[;]" for example, 
"plumbing, carpet cleaning, or copier repair services[,]" as opposed to holding a coaching 
position with a state university.14  Under the DEP Agreement, Member provides medical 
analysis to the BWC.  This is not a quasi-tangible good similar to: functional plumbing, a cleaned 
carpet, a working copier, or an advertising platform; but rather, is a professional service more 
aligned with teaching at a university.  Pursuant to JLEC's prior interpretations of R.C. 
102.04(B), Member does not sell a "service" to the BWC under the DEP Agreement.      

3. R.C. 102.04(A): Prohibited Additional Compensation - Services In Matters Before State 
Agencies.  

 R.C. 102.04(A) prohibits general assembly members from receiving any compensation 
for personally rendering any service in a matter pending before a state agency.  Specifically: 

[N]o person elected or appointed to * * * the general assembly * * * shall 
receive or agree to receive directly or indirectly compensation other than 
from the agency with which he serves for any service rendered or to be 
rendered by him personally in any case, proceeding, application, or other 
matter that is before the general assembly or any * * * bureau of the state, 
excluding the courts.15 

 The purpose of R.C. 102.04(A) is to prohibit public officials from receiving compensation 
for personally representing clients before state agencies; its intent is to serve an effective and 

                                                        
11 Id, but Cf: "[i]f, however, the existing contract is, at any time, renewed by action of the [agency], modified, extended, or 
otherwise changed, then [it] would no longer meet the "continuing course of dealing" exception * * * and any new contracts 
entered into * * * after [election] would not be part of a continuing course of dealing." 
12 DEP Agreement, at Preamble & Sec. 5. 
13 [N]o person elected or appointed to an office of * * * the general assembly * * * shall sell or agree to sell, except through 
competitive bidding, any goods or services to the general assembly or * * * bureau of the state, excluding the courts.  R.C. 102.04(B).   
14 1995 JLEC Advisory Op. No. 95-002, at 2.  See also, 1995 JLEC Advisory Op. No. 95-005 (an assistant coach role at a state 
university is not a service prohibited by R.C. 102.04(B)); and 1995 JLEC Advisory Op. No. 95-009 (providing an advertising 
platform is a service prohibited by R.C. 102.04(B)).  
15 R.C. 102.04(A). 
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impartial government by prohibiting a public official from using the inherent influence of his or 
her position to personally appear on behalf of clients or oneself for a personal benefit.16  This 
Committee has issued several advisory opinions relative to R.C. 102.04(A).  These opinions 
provide what constitutes "compensation"17 and what is a "matter before a state agency,"18 but 
none formally define what "services" are prohibited by the provision.     

 Finding that member-attorneys are prohibited from receiving compensation for services 
performed on special counsel cases, the Committee impliedly defined "services" under R.C. 
102.04(A) as those akin to: "advising, consulting, representing or the like."19  Taking this 
implied definition in light of the provision's intent—to prevent the use of official influence on 
behalf of clients for profit—the Committee concludes the "services" prohibited under R.C. 
102.04(A) are: those akin to personally representing, advising, advocating, and consulting on 
behalf of any person or entity who has a direct or indirect interest at stake in a matter being 
decided by a state agency. 

 Here, Member conducts independent medical exams and file reviews of injured workers 
claiming BWC benefits; he then reports his objective findings to the BWC.20  The claimants are 
not Member's clients; he does not represent their interests before the BWC; he does not advise 
or consult the claimant on their BWC claim; he does not advocate for the approval or denial of 
benefit claims.  Member has no interest in the outcome of a claimant's claim.  Therefore, the 
services Member provides under the DEP Agreement are not prohibited by R.C. 102.04(A). 

Conclusion: 

 Member does not have an unlawful interest in the DEP Agreement under R.C. 2921.42.  
Member is not prohibited by R.C. 102.04(B) from rendering the services set forth in the DEP 
Agreement.  The services Member renders under the DEP Agreement are not akin to: 
representing, advising, advocating, or consulting on behalf of any person or entity who has an 
interest at stake in a matter being decided by a state agency, and therefore are not prohibited by 
R.C. 102.04(A).  

 

                                                        
16 See 2007 OEC Advisory Op. No. 07-003, at 2, emphasis added; citing OEC Advisory Ops. 89-014, 90-012, and 90-002.  See 1995 
JLEC Advisory Op. No. 95-010, at 2 (JLEC may, in its discretion, rely on or incorporate OEC Advisory Opinions in rendering an 
opinion).  See also 1996 JLEC Advisory Op. 96-003 at 3-4 ("members/employees may be associated with an employer who 
represents clients before the General Assembly without personally representing those clients.")  
17 See1995 JLEC Advisory Op. No. 95-014 (compensation includes any financial benefit directly or indirectly received); see also R.C. 
102.02(A) (compensation means money, thing of value, or financial benefit). 
18 See 1995 JLEC Advisory Opinion No. 95-002 (a matter includes any case, proceeding, application, determination, issue, 
question, or the proposal, consideration, or enactment of statutes, or constitutional amendments).  
19 See 1995 JLEC Advisory Op. No. 95-006, at 5, emphasis added (where a member's law firm is awarded a special counsel contract 
from the Attorney General's Office, a member is prohibited from being compensated for performing any work on the underlying 
legal matter, if it before a state agency other than the courts).  See also 1999 Advisory Op. 99-001 (a member from being appointed 
as a compensated Special Counsel).  The Committee has not addressed whether a member, who is an employee of a person 
appointed as a Special Counsel, may render legal services relative to an underlying legal matter before the courts. 
20 See DEP Agreement, Sec. 3. 


