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Syllabus by the Committee: 

 
A complimentary ticket to a non-political fundraiser where the 
source of the ticket is a third party is a gift pursuant to R.C. 
102.02(A)(7); the value of which is the portion of the ticket price 
that is not a tax-deductible charitable donation. 
 

Jurisdiction and Authority: 

  
 The Joint Legislative Ethics Committee ("JLEC" or "the 

Committee") is the ethics advisory body to the General Assembly and to its 

individual members, candidates, and employees.1  The Committee has the 

authority to render a publicly sought Advisory Opinion on an issue that 

relates to a special set of circumstances involving ethics, conflicts of 

interest, and financial disclosure under R.C. Chapter 102, or Sections 

2921.42 or 2921.43.2  Where the Committee issues a publicly sought 

Advisory Opinion, the person to whom the Opinion was directed, and 

those whom are similarly situated, may reasonably rely on the Opinion 

and shall be immune from criminal prosecution, civil suits, or actions for 

removal from office or employment for a violation of R.C. Chapter 102, or 

Sections 2921.42 or 2921.43, based on the facts and circumstances covered 

by the opinion.3   

                                                           
1 R.C. 101.34(A)(8). 
2 R.C. 102.08(A). 
3 R.C. 102.08(C). 
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Background & Issue Presented: 

 

 Ohio R.C. 102.02 requires each Member, and certain staff, of the Ohio General 

Assembly to file an annual financial disclosure statement with the Joint Legislative 

Ethics Committee.  Within this statement, the filer must disclose:  

[T]he source of each gift of over seventy-five dollars, or of each gift of over 
twenty-five dollars received by a member of the general assembly from a 
legislative agent, received by the person in the person’s own name or by 
any other person for the person’s use or benefit[.]4 

A gift is anything of value.5  Consequently, a Member or employee who accepts a 

complimentary ticket to an event has received a gift.6  Generally, the value of a ticket to 

an event is the face value.7 

 
 On May 25, 2000, the Committee released JLEC Advisory Opinion 2000-002, 

regarding the acceptance and reporting of tickets to both political and non-political 

fundraisers.  The Committee concluded: 

 
(1) A ticket to a political fundraiser given to a member or employee of the 
General Assembly by a person other than the candidate on whose behalf 
the fundraiser is being held is a gift pursuant to R.C. 102.02(A)(7);  
 
(2) a ticket to a political fundraiser given to member or employee of the 
General Assembly by the candidate on whose behalf the fundraiser is being 
held is not a gift pursuant to R.C. 102.02(A)(7);  
 
(3) a ticket to a political fundraiser given to a member or employee of the 
General Assembly by their caucus is not a gift pursuant to R.C. 
102.02(A)(7); 
 
(4) a ticket to a non-political fundraiser where the source is a third party is 
a gift pursuant to R.C. 102.02(A)(7); and  
 
(5) a ticket to a non-political fundraiser where the source is the entity 
holding the event is not a gift pursuant to R.C. 102.02(A)(7).8   

                                                           
4 R.C. 102.02(A)(7). 
5 See 2000 JLEC Advisory Op. 00-002.  See also, R.C. 102.01(G) and 1.03(a gift is a thing of value, which 
includes money, goods, and every other thing of value). 
6 See 1995 JLEC Advisory Op. 95-004 at 1-2.  See also, 1995 JLEC Advisory Op. 95-011. 
7 Id. 
8 2000 JLEC Advisory Op. 00-002 at 1. 
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A non-political fundraiser is one held by a non-profit charitable organization.  A third 

party is any individual or entity not holding the fundraiser.9  Of particular importance is 

the method used in JLEC Advisory Opinion 2000-002, to value a ticket to non-political-

fundraiser where the source of the ticket is a third party for purposes of R.C. 

102.02(A)(7):  

 
Where a third party is the giver of a ticket to a non-political fundraiser, 
these tickets do not differ from any other thing of value that a member or 
employee may receive.  *** [T]he value of the ticket is the face value.10 
 

 This Advisory Opinion addresses the following question: Pursuant to R.C. 

102.02(A)(7), what is the value of a complimentary ticket to a non-political fundraiser 

where the source of the ticket is a third party?  For the reasons stated below, a 

complimentary ticket to a non-political fundraiser where the source of the ticket is a 

third party is a gift pursuant to R.C. 102.02(A)(7); the value  of which is the portion of 

the ticket price that is not a tax-deductible charitable donation. 

 
Consideration of  the Issue: 

 
 This opinion focuses specifically on reexamining the method for valuing a 

complimentary ticket to a non-political fundraiser where the source of the ticket is a 

third party and reviews the financial disclosure reporting obligations incurred upon 

acceptance.  This opinion does not alter any other finding of JLEC Advisory Opinion 

2000-002.    

I. How to Value a Ticket to a Non-political Fundraiser from a Third 

Party: 

 

 Previously, the Committee held the value of a ticket to a non-political fundraiser 

where the source of the ticket is a third party is the face value of the ticket.11 However, 

the face value of a ticket to a non-political fundraiser represents both the value of the 

benefit received by the purchaser and a charitable donation.  This dual nature 

                                                           
9 Id. 
10 Id. 
11 2000 JLEC Advisory Op. 00-002 at 5. 
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necessitates the Committee reexamine the reportable gift value of a ticket to a non-

political fundraiser under R.C. 102.02(A)(7).   

 
 Where an individual receives something of value in exchange for a charitable 

donation, the Internal Revenue Service (IRS) provides that only the portion of the 

donation that exceeds the benefit received by the purchaser is tax-deductible.12  The 

Committee finds the IRS process for determining the value of the charitable donation to 

be a more accurate method for identifying the reportable benefit provided to the 

Member or employee.  Therefore, only the portion of the complimentary ticket to a non-

political fundraiser that is not a tax-deductible charitable donation is a reportable gift 

pursuant to R.C. 102.02(A)(7).   

 
Example: A Member receives a complimentary ticket to a charitable 
fundraiser from a third party.  The cost to purchase the ticket is $200 
($110 is tax-deductible). The Member has received a gift valued at $90 
from the third party. 

 
II. Financial Disclosure Reporting Requirements: 

 
 Members and employees are  prohibited from accepting more than seventy-five 

dollars, aggregate fair market value per calendar year, in gifts from a legislative agent.13  

A Member or employee who accepts any gift(s) with an aggregate fair market value per 

calendar year of more than seventy-five dollars [twenty-five dollars if from a legislative 

agent] must disclose the source of the gift(s) on the Member's or employee's financial 

disclosure statement.14  As a reportable gift, the non tax-deductible portion of a 

complimentary ticket to a non-political fundraiser provided by a third party accrues 

toward the Member's or employee's acceptance and reporting thresholds. 

 

Conclusion: 

 

 The Committee finds and Members and employees are so advised: 

 

                                                           
12 See Internal Revenue Service - Publication 526 Contributions From Which You Benefit - Example 1, 
http://www.irs.gov/publications/p526/ar02.html#en_US_2012_publink1000229650 (2012). 
13 See R.C. 102.031(C)(3). 
14 See R.C. 102.02(A)(7). 
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 A complimentary ticket to a non-political fundraiser where the source of 
 the ticket is a third party is a gift pursuant to R.C. 102.02(A)(7); the value 
 of which is the portion of the ticket price that is not a tax-deductible 
 charitable donation. 

 

This advisory opinion is based on the facts presented.  It is limited to questions arising 

under Chapter 102. and R.C. 2921.42 and 2921.43, and does not purport to interpret 

other laws or rules. 

 

 

 

 


