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Syllabus by the Committee:

(1) R.C. 102.03(D) and (E) do not prohibit a member of the
General Assembly from voting on a bill to increase the compensation of
a position to which the member has been elected or re-elected, but has
not yet taken office;

(2) R.C. 102.03(D) and (E) do not prohibit a member of the
General Assembly from voting on a bill to increase the compensation of
a position to which a family member has been elected, re-elected,
appointed, or hired; and

(3) R.C. 2921.42 does not prohibit a member of the General
Assembly from voting on a bill to increase the compensation of a
position to which a family member has been elected, re-elected,
appointed, or hired where an entire class of employees/officials has
received an increase.

Jurisdiction and Question Presented

Pursuant to sections 101.34 and 102.08 of the Ohio Revised Code that direct the Joint

Legislative Ethics Committee to act as an advisory body to the members and employees of the General

Assembly on questions relating to ethics, conflicts of interest, and financial disclosure, the Joint

Legislative Ethics Committee advises the members and employees of the General Assembly on the

following questions:  (1) May a member of the General Assembly vote for an increase in compensation

where the member has been elected or re-elected to one of the positions receiving an increase? and (2)

May a member of the General Assembly vote for an increase in
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compensation where a relative of the member has been elected, re-elected, appointed, or employed to

one of the positions receiving an increase?

Background

The House and Senate recently enacted H.B. 712.  The bill increased the compensation of

county elected officials, township trustees and clerks, members of the boards of election, judges and

justices of the courts, statewide elected executive officials, and members of the General Assembly.

At the time of the vote, there were several circumstances which arose among the members with

respect to their recent elections and those of family members.  For example, members had been re-

elected to their current seat, or elected to a seat in the opposite House or to a county or judicial position

receiving a pay increase.  There were also situations where a member’s spouse, child, parent, or sibling

had been elected to a position receiving an increase in compensation.  Because of the inevitability of

future pay increase legislation, the Committee would like to provide some guidance.

Consideration of the Issues

Increase for the Member

First the Committee shall address a member’s ability to vote where the member has been

elected or re-elected to a position receiving an increase.  Although not binding, there is a persuasive

case from the Stark County Court of Appeals which discusses a post-election, pre-term pay increase

voted on by city council members.  In Coleman v. City of Canton, 1998 WL 401026, No.

1997CA00303 (5th Dist. Ct. App., Stark, 5-4-98) the Court specifically addressed the application of

R.C. 102.03(D) and (E) to these types of increases.  In deciding that a pay increase does not fall within

the confines of R.C. 102.03(D) and (E), the Court held:

There are no allegations, in this case, that the pay raise would be a
substantial and improper influence with respect to the performance of
their duties as city council members. The language of the statute refers
to actions that result in personal gain to the council member by the act
of accepting a gift or something of value that may affect or influence the
council member's votes or actions for the benefit of the donor rather the
general good of the residence of the city.
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The most blatant example would be bribery as set forth in this section of
the statute. However, such conduct could include the acceptance of a
gift or something of value without the intent required for bribery.

We do not find, through a plain reading of the statute, that voting
on a pay raise pre-term, post-term, or in-term is covered by the
statute in question. The act of voting a pay raise, even for the benefit
of oneself, cannot be considered the acceptance of something of value
that will influence one's public actions, substantially, improperly or
otherwise. It is the act of a pay raise and the potentially self-serving
nature of it that may be found to be offensive but not pursuant to this
statute.  The voters will have the ultimate say as to the propriety of the
timing of the pay raise. (emphasis added)

The Committee finds the reasoning in the Canton case to be sound.  Therefore, based upon the

above ruling, the Committee holds R.C. 102.03 does not prohibit a member of the General Assembly

from voting on a pay increase bill where the member has been elected or re-elected to a position

receiving an increase in compensation pursuant to the bill.

Increase for a Family Member

R.C. 102.03(D) and (E)

The Committee has consistently held that a member is not only prohibited from securing

something of value for themselves, but also from securing a thing of value for someone else.  In Advisory

Op. 95-006 at page 4, the Committee stated:

R.C. 102.03(D) prohibits a public official or employee from using his
official authority or influence to secure anything of value, either for
himself or for any other party, if the thing of value is of such a character
as to manifest a substantial and improper influence upon him with
respect to his official duties by impairing his objectivity and
independence of judgment as a public official or employer. Therefore,
the member should avoid taking any actions that would result in their
membership in the General Assembly being used to secure anything of
value or the promise of anything of value….

However, at least with respect to an increase in compensation, since R.C. 102.03(D) and (E)

do not prohibit the member themselves, it would appear this rational would extend to family
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members of the General Assembly member as well.  Therefore, where a family member will receive the

pay increase, R.C. 102.03 does not prohibit the member from voting on the bill.  It should be noted that

this applies not only to those family members that have already been elected or currently hold the

position, but also to those family members that will be elected, appointed, or hired in the future.

However, those family members should contact the Ohio Ethics Commission for advice and information.

R.C. 2921.42(A)(1)

In addition to R.C. 102.03, the Committee must also consider R.C. 2921.42 in determining the

ability of a member to vote for an increase in compensation for a family member.  Division (A)(1) of

Section 2921.42 of the Revised Code reads as follows:

(A) No public official shall knowingly do any of the following:

(1) Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure
authorization of any public contract in which he, a member of his family,
or any of his business associates has an interest.

Pursuant 2921.42(G)(1)(a), "Public contract" means “the purchase or acquisition, or a contract

for the purchase or acquisition, of property or services by or for the use of the state… including the

employment of an individual by the state…”

Generally, R.C. 2921.42(A)(1) prohibits a member from voting or participating in any part of

the General Assembly’s decision-making process by authorizing or approving an individual contract of

employment for a member of his or her family.  Also, this Division prohibits a member from using his or

her "authority or influence" to secure the authorization of a public contract in which a member of his or

her family has an interest.  Moreover, this prohibition extends beyond the initial hiring of a family

member and prohibits a member from participating in a decision that would affect the terms and

conditions, such as an increase in compensation, of an individual contract of employment for a member

of his or her family.

The Committee has held that in order for the interest to be prohibited under R.C. 2921.42, it

must be definite and direct.  See Advisory Ops. 95-006, 97-004 and 00-001.  The above
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prohibitions addressed situations where an individual employment contract was modified; there was a

definite and direct impact on the family member only.  The situation is different where the pay increases

are across-the-board, include an entire class of employees or elected officials, and the pay increase

uniformly affects the compensation of all persons in each of the positions.

Under these circumstances, the employee would not have a sufficiently definite and direct

interest in the compensation established for an entire class of employees.  Therefore, R.C. 2932.42

would not prohibit a member of the General Assembly from voting on a bill which increased the

compensation of a class of employees or officials in which a family member just happened to also be a

member of that class.

However, the members are reminded that the increase must uniformly affect the compensation

of the entire class and the family member’s compensation cannot be disproportionate or differentially

treated.  See Advisory Ops. 95-014 and 95-015.

Conclusion

Accordingly, the Committee finds, and the members and employees of the General Assembly

are so advised (1) R.C. 102.03(D) and (E) do not prohibit a member of the General Assembly from

voting on a bill to increase the compensation of a position to which the member has been elected or re-

elected, but has not yet taken office; (2) R.C. 102.03(D) and (E) do not prohibit a member of the

General Assembly from voting on a bill to increase the compensation of a position to which a family

member has been elected, re-elected, appointed, or hired; and (3) R.C. 2921.42 does not prohibit a

member of the General Assembly from voting on a bill to increase the compensation of a position to

which a family member has been elected, re-elected, appointed, or hired where an entire class of

employees/officials has received an increase.

This advisory opinion is based on the facts presented.  It is limited to questions arising under

Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to

interpret other laws or rules.

            /s/                                             
Richard H. Finan, Chairman
Joint Legislative Ethics Committee


